Linkat 4, una nova versió de la distribució educativa

Feia uns dies que ja m’havien anat informant de la possibilitat de que a començament d’aquesta setmana hi hagués una “sorpresa” en la distribució educativa del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la Linkat. Aquesta sorpresa havia de ser la presentació al públic, amb la consegüent disponibilitat de una nova versió d’aquesta distribució. Com és una notícia realment important, publico aquest article com a manera de fer-ne difusió.

Doncs bé, avui es publica la informació de que la versió final de la Linkat 4, ja es troba disponible en la següent adreça (en versió Live i DVD).

Entre les novetats més destacades d’aquesta nova versió estan les següents:

  • Live-DVD / Live-USB, que permet provar la Linkat des d’un dispositiu extern d’emmagatzematge sense fer cap modificació a la configuració de l’ordinador. Vegeu aquesta pàgina amb informació sobre com preparar un dispositiu USB d’arrencada.
  • Servidor de comunicacions Linkat amb funcionalitats de servidor cau (proxy-cache), filtratge de pàgines i serveis web, balanceig automàtic de càrrega entre múltiples línies ADSL, priorització de serveis, validació d’usuaris amb OpenRadius, etc. El servidor incorpora diversos assistents i utilitats que en faciliten la configuració des del propi centre docent.
  • Nou servidor de terminals lleugers LTSP que millora el rendiment i amplia la compatibilitat amb maquinari antic, com ara els ordinadors IBM Aptiva. També és més fàcil d’instal·lar i configurar, mitjançant assistents.
  • Millores en el servidor de centre per facilitar la seva gestió remota, deixant en mans d’un usuari administrador del centre (lnadmin) les operacions més habituals de manteniment.

No cal oblidar tampoc, que la Linkat 4 ve amb un munt de programari lliure preinstal·lat (eines de navegació, ofimàtica, tractament gràfic,…, i nombroses aplicacions educatives adreçades als alumnes de les nostres aules). També existeix la possibilitat d’establir configuracions específiques per determinats perfils i tipus d’aula. I, al tractar-se d’una versió basada en openSUSE 11.2, això li dóna una garantia excel·lent.

També cal destacar, la magnífica feina en la presentació de diferents manuals: un d’ells per a procedir a l’instal·lació nova de la Linkat 4 en equips sense versions prèvies de la distribució i, un segon, que anirà “de luxe” a tots aquells centres que ja tenien instal·lada la versió 3, per fer-ne l’actualització a la 4 sense que doni massa maldecaps.

No m’agradaria acabar aquest article sense remarcar dues coses: no he fet la prova d’aquesta nova distribució, ja que espero tenir una mica de temps per trastejar-la una mica i, en segon lloc, agrair a tothom qui hi ha estat treballant per la bona feina que es veu (i que se de primera mà) que hi ha darrere.

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notifica
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Ir arriba
0 Compartir
Compartir
Twittear
WhatsApp
Email