Avui, el ministre Gabilondo, està presentant el Pacte Educatiu en diferents llocs. No entraré a fons en el contingut, tanmateix trobar algunes aberracions, que potser en els comentaris que havia anat fent cada cop que presentava un esborrany, se’m podien haver passat, i avui llegint-lo amb més deteniment les he vist. El que sí que no hem puc resistir a comentar és el títol: “Pacte social i polític per a l’educació“, preguntant-me per què es diu “social” (quan a mi no m’han consultat, ni a cap docent que jo conegui -i en conec uns quants-, excepte a alguns sindicats, per la qual cosa una part de la societat ja ha estat exclosa. També podríem parlar de no haver preguntat a pares ni a alumnes) i “polític”, ja que em pregunto des de quan l’educació, en un país democràtic, ha de ser política? L’educació ha de ser educació, i mantenir-se allunyada les “urpes” del partit governant de torn en la seva confecció, sigui quin sigui aquest.

Però sense fer-me més mala sang, aniré al moll de l’article, el que fa referència a les TIC, tractades amb amplitud per aquest pacte (3 punts dedicats a les TIC… una vergonya), exposant els punts i fent un breu comentari sobre cadascun d’ells:

74. Completaremos la implantación y el desarrollo del Programa Escuela 2.0, entre el Ministerio de Educación y las administraciones educativas de las Comunidades Autónomas, para la mejor adaptación a los planes y programas que se están desarrollando en los diferentes ámbitos territoriales

Aquest punt és meravellós, ja que hi ha CC.AA. no adherides a aquest programa, per la qual cosa, queda decidir què és el que es farà en aquestes Comunitats, i quines modificacions es faran en aquest Programa, ja que segons moltes informacions a peu d’aula, aquest no està anant tan bé com seria d’esperar.

75. Organizaremos planes específicos de formación permanente para facilitar a todo el profesorado la utilización de las tecnologías de la información y la comunicación en el trabajo que se desarrolla en el aula en las distintas áreas del conocimiento, de modo que supongan un apoyo efectivo y eficaz a su labor docente, e impulsaremos la incorporación de estos mismos contenidos en la formación inicial

Si els plans específics de formació són com els que s’estan duent a terme avui en dia, on després de realitzar-los, el professorat no ho aplica dins l’aula…tururut. A propòsit, seria bo el recordar que el pilar fonamental que ha d’aplicar les TIC dins l’aula som els docents, i per a nosaltres, ningú no pensa en dotar-nos de material (ja que no ens donen ni un trist llapis de memòria).

76. Para hacer eficaz la incorporación de las Tecnologías de la Información y la Comunicación el profesorado y el alumnado, deben disponer de un conjunto amplio y variado de recursos en formato digital. Para lograrlo es necesario:

  • Promover acuerdos con editoriales, organizaciones educativas y otras instituciones proveedoras de contenidos para impulsar la elaboración de los contenidos de las distintas áreas de conocimiento en formato digital
  • Promover la participación de grupos de profesores en la creación desde las propias Administraciones de contenidos, en formato digital, libres, reutilizables y estandarizados para las distintas áreas de conocimiento

El primer punt de “promoure acords amb editorials i altres institucions” fa una mica de tuf a necessitar pagar uns determinats amics, ja que és realment curiós com pot donar-se el cas que algunes d’aquestes editorials tinguin d’assessors de continguts, a determinades persones relacionades amb el Ministeri o amb les Conselleries d’Educació pertinents; i fent referència al segon punt: “creació de continguts lliures”, després de veure les declaracions de la ministra de Cultura, Ángeles Sinde, amb declaracions dient que les llicències Creative Commons (que permeten la distribució lliure de contingunts) s’han d’abolir (veure enllaç), permeteu-me que em posi a riure.

És a dir, en referència a les TIC, més de res… Per sort, som molts els docents que hi creiem i que seguirem fent el possible, tanmateix el nul suport i els entrebancs que ens posen, per tal que els nostres alumnes disfrutin d’una real Escola 2.0 en condicions.

Abans d’acabar aquesta entrada, us penjo el document del Pacte per si teniu ganes de fer-ne una ullada. La meva recomanació aquest cop: “Si teniu qualsevol altra cosa més important a fer, com per exemple respirar, deixeu que romangui emmagatzemat en un calaix, que serà on finalment acabarà”.

Pacto Educativo del día 22-04-2010

Docente desconcertado que intenta encontrar su lugar en un mundo que no entiende. O que prefiere no entender.

Responder

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Subscribe  
Notifica