La plataforma de continguts Empúries passarà a anomenar-se “Atria”

A principis de juny vaig parlar en un article sobre la Plataforma Empúries, i de retruc, del malbaratament que suposava, en època de crisi dedicar 4 milions d’euros de l’erari públic a licitar una plataforma de continguts digitals per a l’aula, tenint en compte que hi ha moltes plataformes similars que ja han estat un fiasco en altres punts d’Espanya. També vaig fer esment en aquell article de determinades informacions que corrien per la xarxa, segons les quals l’adjudicació d’aquesta plataforma ja estava amanida per a què se l’adjudiqués l’empresa de desenvolupament Aventia i La Caixa.

Un mes després, em trobo amb la següent informació (obtinguda directament del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya):

Aventia gestionarà la plataforma de continguts del Projecte eduCAT1x1

Les famílies podran comprar els materials educatius en format digital a través d’Internet

Aventia Iberia, S.L., amb la col·laboració de la cooperativa educativa Abacus, serà l’empresa que dissenyarà, desenvoluparà i gestionarà la plataforma de continguts educatius digitals per a l’alumnat català d’educació bàsica. Aventia ha obtingut una puntuació de 91 sobre 100 en el concurs d’adjudicació, per davant de la UTE El Corte Inglés-Telefónica, que ha tingut una puntuació de 86 sobre 100.

La plataforma digital, que a partir d’ara es coneixerà amb el nom d’Atria, vol facilitar el pas dels llibres de text tradicional als continguts educatius en format digital. Per això es crea un espai en el qual docents, famílies i alumnat puguin trobar l’oferta de les llibreries digitals que hi participin i les que es puguin crear per atendre el creixent mercat de continguts, aplicacions i serveis digitals destinats al sector educatiu. Aquesta oferta serà tant de pagament com d’accés lliure, i inclourà els continguts de les grans i les petites editorials. A més, incorporarà els materials elaborats per docents i altres entitats rellevants del món educatiu.

D’altra banda, la Plataforma Atria permetrà fer un seguiment exhaustiu de la marxa de la digitalització de les aules: ajudarà a detectar els problemes que sorgeixin a mesura que es desenvolupi el Projecte eduCAT1x1 i a plantejar solucions a aquestes qüestions.

Pagament a través d’un compte personal virtual

Abans de començar el curs, les famílies tindran un compte personal virtual. No serà una targeta, ni tindrà comissions. A la pràctica, el compte serà un codi ubicat a la Plataforma i tindrà el suport financer de La Caixa, amb qui Aventia ha establert un acord, ja que el concurs d’adjudicació requeria que l’empresa guanyadora tingués un acord amb una entitat financera.

Segons la proposta presentada per Aventia al concurs, el compte personal es podrà recarregar a través de diferents vies: per missatge de mòbil, per Internet, per transferència bancària, en efectiu a les oficines de La Caixa o bé a través dels caixers automàtics i del portal que té aquesta entitat a Internet.

Atria també permetrà fer “compres massives delegades”. D’aquesta manera, si és necessari, els centres educatius podran efectuar la compra dels continguts digitals de l’alumnat“.

Es confirma amb aquest comunicat les referències a una adjudicació bastant estranya, tenint en compte que dos mesos abans de produir-se ja s’havia filtrat el nom dels guanyadors, la qual cosa podria fer-nos pensar, que abans de realitzar-se el concurs, ja s’hagués fet l’adjudicació del mateix.

Una altra cosa curiosa és, que l’entitat de pagament d’aquesta plataforma (sí, sí…els continguts s’hauran de pagar a banda dels aproximadament 2 milions d’euros que ha suposat finalment l’adjudicació) sigui La Caixa, precissament l’entitat que es dipositària de les nòmines dels treballadors públics catalans uns dies abans de ser transferides a les entitats de cobrament d’aquells treballadors. A més, i afegint curiositats al tema, ens trobem que es repartirà una targeta moneder per alumne carregada amb 30 €, la qual cosa voldrà dir que l’entitat bancària disposarà de les dades d’uns 100000 alumnes, en la majoria de casos menors d’edat, tenint-los com a clients captius de l’entitat.

En definitiva, 2 milions d’euros per la plataforma, més 30 €/alumne disponibles a La Caixa (uns 3 milions d’euros més), la qual cosa fa que aquest “invent” ens costi, finalment, als contribuents aproximadament 5 milions d’euros. Un “invent” que podia haver realitzat fàcilment, un grup d’informàtics assessorats per uns quants docents per poc més de 30000 €. Això, sumat a la despesa en hardware dins del pla Educat 1×1 (Escola 2.0) fa que molta gent, entre els que m’incloc, tinguem molts dubtes en si aquest pla és només una cortina de fum per amagar una important campanya mercantilística de fons.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notifica
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

Información Bitacoras.com…

Valora en Bitacoras.com: A principis de juny vaig parlar en un article sobre la Plataforma Empúries, i de retruc, del malbaratament que suposava, en època de crisi dedicar 4 milions d’euros de l’erari públic a licitar una plataforma de conting……

boss

Total per res, els llibre digitals són tan obsolets com els llibres en paper. Amb tot el material que hi ha per Internet!

eduideas

El tema edu1x1 està essent el gran desastre i com dius, una cortina de fum per a gastar diners que no sobren. Hauríem de moure’ns a un altre nivell i fer ressò als mitjans oficials d’aquestes aberracions, com Atria, els llibres digitals, la reducció de plantilles i demés.

Egge

N’estic d’acord: Jo, com a treballador que està desenvolupant ATRIA, DENUNCIO: Sí, realment Atria és un fracàs; és un fracàs per que les consultores TIC (Tecnologies de la Informació y de la Comunicació) al nostre país actuen com a veritables caucheríes congoleses. Els treballadors ens veiem obligats a treballar un mínim de 12 hores diàries; sovint incloent dissabtes i diumenges, sense cobrar hores extres, sota amenaça d’acomiadament. No podem fer la nostra feina de una manera mínimament professional per que se’ns imposen l’acompliment d’objectius impossibles, el que ens impedeix pensar com s’ha de fer la nostra feina, i tot cas,… Leer más »

EUCLIDES

Quina quantitat de mitges veritats i teories conspiranoiques!
Sembla mentida que algú que pretèn escriure per fer un servei al món educatiu i que suposadament és un docent, faci gala d’una manca d’informació, i el que és pitjor, d’una desídia en la búsqueda d’aquesta de la magnitut que queda palesa en aquest article.
Un mínim nivell de seriositat seria aconsellable.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Ir arriba
0 Compartir
Compartir
Twittear
WhatsApp
Email