Formació permanent massiva dels docents catalans

Avui llegeixo en la pàgina web de la Generalitat de Catalunya una nota de premsa que parla de la participació d’un alt nombre de docents (quasi 80000) en diferents activitats de formació permanent. Un extracte de la notícia, que podeu llegir de forma completa en l’enllaç anterior és el següent:

Un total de 78.843 docents han realitzat cursos de formació permanent durant el curs 2009-2010. Són 732 més que els 78.111 docents que es van formar durant el curs anterior.
L’increment registrat en la formació permanent dels docents ve donat també per l’augment en el nombre d’activitats organitzades pel Departament d’Educació. Han passat de les 7.622 activitats del curs anterior a les 8.225 del curs que ara acaba. És a dir, s’ha produït un increment del 7%.
En conjunt, s’han registrat 175.374 inscripcions, 828 més que el curs anterior, quan van ser 174.546 inscripcions. Això significa que, de mitjana, cada docent ha fet més de dos cursos“.
Com sempre se m’acusa de ser bastant crític amb les notícies relacionades amb el món educatiu (cosa que no comparteixo), m’agradaria aquest cop felicitar als docents que s’han estat formant, dedicant moltes hores del seu temps lliure a fer-ho, i a la gran quantitat de material de molt bona qualitat que s’ha utilitzat en determinats cursos de formació. Un cop realitzada l’afirmació següent, m’agradaria entrar més a fons en el que afecta a la formació 1×1, és a dir, la formació específica per al desenvolupament del pla eduCAT 1×1 a Catalunya (el que s’anomena vulgarment Escola 2.0). En referència a aquest tema es parla en la notícia de premsa del següent nombre de docents formats en aquest tema específic:

Durant el curs 2009-2010 ha tingut un especial protagonisme la formació adreçada als professionals que estan desenvolupant el projecte de digitalització de les aules eduCAT1x1. En total, més de 14.000 docents s’han format en aquesta matèria.D’aquests 14.000 docents, 4.100 han estat els que han rebut formació com a components dels nuclis que coordinaven la implantació del Projecte eduCAT1x1 al seu centre educatiu i 3.453 han estat docents que han d’utilitzar els continguts digitals en les seves classes.

A banda, el Departament d’Educació ha fet una reserva de 2.000 places per als professors participants en el projecte dins el cursos telemàtics que ofereix. S’ha fet formació per als inspectors d’ensenyament i també per als coordinadors de tecnologies de la informació de cada centre“.

En definitiva, i a data d’avui, segons el nombre de persones formades, a Catalunya hi ha 14000 professionals amb una alta capacitació en l’ús de les TIC a l’aula. Llàstima que això estigui una mica allunyat de la realitat, perquè les estadístiques, de les quals ja he parlat en algun article anteriorment, demostren que ni un 5% dels docents utilitzen habitualment les TIC en l’aula. Estic una mica decepcionat, quan en revisar els espais moodle dels diferents centres educatius, menys de dues persones per centre els utilitzen amb assiduïtat. En vista de l’anterior,  crec que ens hauríem de plantejar algunes coses, i entre elles, el per què succeeix aquest desfassament entre formació 2.0 rebuda i la utilització de les TIC en l’aula.
Bons formadors, bon material, docents formant-se de forma intensiva….doncs, si són certs els tres paràmetres anteriors, què falla? Jo tinc alguna idea, però prefereixo escoltar opinions per a poder saber si estic molt equivocat.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notifica
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

Información Bitacoras.com…

Valora en Bitacoras.com: Avui llegeixo en la pàgina web de la Generalitat de Catalunya una nota de premsa que parla de la participació d’un alt nombre de docents (quasi 80000) en diferents activitats de formació permanent. Un extracte de la notÃ…..

Pilar

Que hi hagi dos docents o menys per centre que utilitzin Moodle no vol dir que només aquests utilitzin les TIC a l’aula. Particularment, prefereixo altres eines abans que Moodle.

[…] This post was mentioned on Twitter by Tomàs Belanche, xarxaTIC. xarxaTIC said: Formació permanent massiva dels docents catalans: http://tinyurl.com/262pxmp […]

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Ir arriba
0 Compartir
Compartir
Twittear
WhatsApp
Email