EyeOS, un sistema operatiu al núvol

Aquest article està dedicat a EyeOS, un sistema operatiu situat “al núvol”. Sí, sí,… com molt bé sentiu. Es tracta d’un sistema operatiu que pot ser utilitzat des d’un navegador web desde qualsevol ordinador o telèfon mòbil, permetent editar o mostrar els nostres arxius (fotografies, música, pel·lícules, documents, presentacions, etc.) i veure-les com el darrer cop que nosaltres vàrem ingressar en el sistema EyeOS per darrer cop. És a dir, actua com una plataforma on the cloud, per a aplicatius amb quasibé unes 100 aplicacions (és a dir, programari real que podem utilitzar). En definitiva, es tracta de que els nostres documents i altres elements es troben emmagatzemats en la xarxa, sent per això possible l’accés des de qualsevol ordinador i mitjançant qualsevol navegador.

Entre el programari que porta incorporat EyeOS, destacaríem el següent:

  • Aplicatiu d’oficina per a treballar amb documents d’Office (mitjançant un processador de textos i fulla de càlcul)
  • Calendari
  • Diari
  • Lector de correu electrònic (amb suport POP3 i IMAP), etc.

Una de les coses curioses d’aquest sistema operatiu és que ha estat realitzat a casa nostra, per part de tres joves d’Olesa de Montserrat, l’any 2006, que ho expliquen en el següent vídeo:

httpv://www.youtube.com/watch#!v=Y0XNu8Z12LY

Jo l’he provat i no m’ha anat del tot malament, encara que amb les connexions que treballem en els centres docents segueixo decantant-me per l’ús de Linux o Windows, instal·lat en el disc dur dels equips.

A propòsit, ja m’ho deixava… aquí teniu l’enllaç de descàrrega (de la nova versió 2.0);  i penseu que necessiteu disposar d’un servidor on instal·lar-lo, ja que des d’allí xuclaran tots els equips (que no necessitaran tenir disc dur) el sistema operatiu. Per això, pot ser una bona idea pels nostres “tontets” (Thin Clients).

Deja un comentario