Aquest article està dedicat a EyeOS, un sistema operatiu situat “al núvol”. Sí, sí,… com molt bé sentiu. Es tracta d’un sistema operatiu que pot ser utilitzat des d’un navegador web desde qualsevol ordinador o telèfon mòbil, permetent editar o mostrar els nostres arxius (fotografies, música, pel·lícules, documents, presentacions, etc.) i veure-les com el darrer cop que nosaltres vàrem ingressar en el sistema EyeOS per darrer cop. És a dir, actua com una plataforma on the cloud, per a aplicatius amb quasibé unes 100 aplicacions (és a dir, programari real que podem utilitzar). En definitiva, es tracta de que els nostres documents i altres elements es troben emmagatzemats en la xarxa, sent per això possible l’accés des de qualsevol ordinador i mitjançant qualsevol navegador.
Entre el programari que porta incorporat EyeOS, destacaríem el següent:
- Aplicatiu d’oficina per a treballar amb documents d’Office (mitjançant un processador de textos i fulla de càlcul)
- Calendari
- Diari
- Lector de correu electrònic (amb suport POP3 i IMAP), etc.
Una de les coses curioses d’aquest sistema operatiu és que ha estat realitzat a casa nostra, per part de tres joves d’Olesa de Montserrat, l’any 2006, que ho expliquen en el següent vídeo:
httpv://www.youtube.com/watch#!v=Y0XNu8Z12LY
Jo l’he provat i no m’ha anat del tot malament, encara que amb les connexions que treballem en els centres docents segueixo decantant-me per l’ús de Linux o Windows, instal·lat en el disc dur dels equips.
A propòsit, ja m’ho deixava… aquí teniu l’enllaç de descàrrega (de la nova versió 2.0); i penseu que necessiteu disposar d’un servidor on instal·lar-lo, ja que des d’allí xuclaran tots els equips (que no necessitaran tenir disc dur) el sistema operatiu. Per això, pot ser una bona idea pels nostres “tontets” (Thin Clients).