Dues administracions educatives “condemnades” a treballar plegades

Hi ha molts que ja ho sabeu però, per aquells que no, us faré cinc cèntims de la meva trajectòria professional. Més de vint anys de docència directa (a Secundària obligatòria i postobligatòria), passant per un equip directiu, fins a arribar a la meva situació actual: refugiat a la Conselleria de la meva terra d’acollida.

Font: Pixabay

Ara que estic veient com funciona internament l’administració, m’estic adonant que el gran problema no és que no hi hagi excel·lents professionals. El problema fonamental és la falta de coordinació i, en moltes ocasions, la manca de comunicació de les coses que s’estan duent a terme. Qüestions que no arriben als docents d’aula i sempre, tenint en compte que, malauradament, una mala execució a nivell tècnic o una errada política, pot fer que molt bon treball se’n vagi a norris. La gent recorda les errades encara que siguin puntuals. El tema dels èxits, igual que succeeix amb el nostre equip de futbol, és quelcom que s’oblida fàcilment.

Un dels temes que considero necessaris és la comunicació entre administracions. Tanmateix com considero que en un centre la col·laboració entre docents, alumnes i famílies és imprescindible per a provocar una millora educativa, també considero que les administracions educatives haurien de comunicar-se millor entre elles. Hi ha projectes fantàstics que s’estan endegant en moltes administracions que altres desconeixen. S’estan multiplicant certes qüestions, a nivell d’esforços i recursos, que podrien treballar-se de forma col·laborativa.

Ahir vaig estar parlant amb una persona d’un servei al qual no pertanyo, però que té molta relació amb el meu, que em demanava si coneixia algú a l’administració catalana que s’encarregués de la gestió dels blogs docents i la gestió de la seva plataforma Moodle. També volia posar-se en contacte amb la persona que s’encarregava de NODES, la plantilla utilitzada pels centres educatius catalans. I això em va fer reflexionar sobre la necessitat que l’administració educativa de la meva terra d’acollida i la de naixement treballessin plegades. Hi ha moltes qüestions per a incentivar una comunicació fluïda. Hi ha procediments a València que es fan molt millor que a Catalunya. Hi ha procediments a Catalunya que es fan molt millor que a València. Per què no aprofitar-nos de l’experiència d’ambdues administracions? Per què no coordinar-se, no a nivell polític, i sí a nivell tècnic? Per què no parlar més? Per què no establir un mecanisme de col·laboració? Hi hauria molt de profit a treure de tota aquesta comunicació que, per desgràcia avui en dia, no existeix.

Hi ha professionals amb moltes ganes de saber què s’està fent en la veïna administració educativa, per què no establir reunions periòdiques? Per què no muntar eines de col·laboració que permetin preguntar-se dubtes? Per què no, en cas de muntar projectes macro, veure si es podria treure un únic projecte molt més ben dissenyat? Al final tot repercutiria en l’alumnat i la resta de la comunitat educativa.

No crec que sigui tan complicat anar de la mà dues administracions que, per diferents motius, són molt properes. Jo crec que el Departament d’Educació de Catalunya i la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana estan obligades a parlar. Crec que les visites entre els tècnics d’ambdues Comunitats haurien de fer-se visites. Crec que el telèfon i la comunicació per altres mitjans, hauria de ser una cosa comú. Crec que és imprescindible anar de la mà i establir sinèrgies.

Què en penseu? Tan difícil seria treballar plegats? Jo crec, coneixent a diferents professionals que estan en una i altra administració, que no però, com dic sempre, això mai es podrà fer sense una aposta decidida de les administracions respectives. Espero que algun dia es faci realitat. Espero i desitjo.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notifica
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Ir arriba
12 Compartir
Compartir12
Twittear
WhatsApp
Email