Diferència entre artesania i tècnica

A continuació us posaré dues definicions, una per a definir el que hom entèn com a artesania i l’altre per definir-vos el que s’entèn per tècnica. En funció d’aquestes dues definicions heu de ser capaços de diferenciar els dos conceptes.

ARTESANIA

Actualment anomenem artesania al procés de construcció d’objectes o d’elaboració de productes, realitzats manualment o amb màquines i eines senzilles, per a una persona o un grup reduït de persones. Les persones que s’hi dediquen són els artesans.

L’artesania comprèn, bàsicament, obres i treballs realitzats manualment i amb poca intervenció de maquinària, habitualment són objectes decoratius o d’ús comú. Al que es dedica a aquesta activitat s’anomena artesà.

L’artesania es realitza en tots els pobles de cada país. El terme artesania es refereix al treball realitzat de forma manual per una persona en el qual cada peça és distinta a les altres, a diferència del treball en sèrie o industrial.

També queden alguns artesans que es dediquen als anomenats «oficis tradicionals», però cada vegada són menys.

Per a moltes persones, l’artesania és un terme mig entre el disseny i l’art. Per a uns altres és una continuació dels oficis tradicionals, en els quals l’estètica té un paper destacat però el sentit pràctic de l’objecte elaborat és també important.

Un dels principals problemes de l’artesania és la competència amb els productes procedents de processos industrials de baix cost, amb aparença similar als productes artesans, però amb menor preu i qualitat.

Una altra dificultat per als artesans és la forma de comercialitzar els seus productes, ja que és una característica de l’artesania, que es realitza en tallers individuals o de poques persones, amb poca capacitat per a arribar al mercat.

A Espanya, els artesans poden certificar l’autenticitat de la seva producció mitjançant l’obtenció del Carnet artesà corresponent al seu ofici. Els carnets artesans són atorgats per cada comunitat autómoma.

TÈCNICA

Una tècnica, és un conjunt de procediment que utilitzem els humans per fabricar eines, construir objectes i, en general, obtenir qualsevol producte.

Les persones que es dediquen a la tècnica se’n diuen tècnics.

Al llarg dels temps, tots els procediments científics i tecnològics han generat tècniques per a resoldre els problemes i poder aconseguir, millorar o abaratir els productes o serveis on s’aplicaven.

Així podem parlar de:

El conjunt de tècniques en una determinada àrea, especialment en enginyeria, s’anomena tecnologia o metodologia.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notifica
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Ir arriba