Definicions bàsiques d’informàtica

A continuació s’especifiquen diferents definicions bàsiques en el món de la informàtica (material extremadament útil per a assolir les primeres nocions sobre conceptes informàtics).

ORDINADOR

Un ordinador o computadora és un aparell que manipula dades seguint una llista d’instruccions.

Els primers aparells que més s’assemblen als ordinadors moderns són de meitat del segle XX (1940-1945), tot i que el concepte de computador ja existia prèviament (vegeu àbac i altres calculadores mecàniques). Els primers ordinadors electronics eren de la mida d’una gran habitació, i consumien l’energia equivalent a la de centenars d’ordinadors personals (PC) actuals. Els ordinadors moderns estan basats en circuits integrats minúsculs i són molt més potents (milions de vegades més) que abans, mentre que ocupen molt menys espai. Fins i tot poden ser de la mida d’un rellotge de polsera i alimentats per una pila. Els ordinadors personals són avui dia l’icona de la societat de la informació i és en el que pensa la majoria de gent en sentir la paraula ordinador, tot i que avui dia la forma més comuna d’ordinadors són els ordinadors encastats. Aquests ordinadors són petits i simples, i normalment són usats per controlar altres dispositius: des d’avions de combat, robots industrials o càmeres digitals fins a joguines infantils.

El model en què es basen els ordinadors actuals és arquitectura de Von Neumann, és a dir, que utilitzen la memòria principal per emmagatzemar dades i instruccions alhora, característica que els permet executar programes diferents. Això els diferencia d’altres aparells com les calculadores.

Els ordinadors són aparells digitals en tant que es basen en l’Àlgebra de Boole i el sistema binari.

HARDWARE

El maquinari (en anglès hardware) d’un ordinador és el conjunt de les seves parts físiques. Es classifica principalment per situació (central o perifèric) i funció (entrada, sortida, entrada-sortida o emmagatzematge). Es considera l’element central del maquinari d’un ordinador la placa mare (de l’anglès Motherboard), que és un circuit imprès sobre el qual es connecten la resta de dispositius o la UCP (Unitat Central de Procés, o CPU en anglès) , que és el microprocessador principal que es troba muntat sobre un sòcol a la placa pare. La resta de circuits impresos són anomenats targetes (com ara la targeta de xarxa, o la targeta gràfica). A més dels components electrònics del maquinari central també hi ha elements electromecànics com el disc dur, la gravadora de CD o de gravadora de DVD, la font d’alimentació, etc. Situats a l’exterior de la caixa hi ha els perifèrics d’entrada (teclat, ratolí, webcam, escànner, etc) i sortida (impressora, monitor, altaveus, etc.).

El maquinari d’un ordinador no canvia tan sovint com el programari, el qual és ràpidament creat, modificat o esborrat de l’ordinador. El firmware és un tipus de programari especial que canvia molt poc sovint (o mai), i és emmagatzemat en dispositius de maquinari com la ROM.

La majoria de maquinari no es veu a simple vista ja que està muntat com a sistemes incrustats dins d’automòbils, forns microones, reproductors de discs compactes i de molts altres dispositius electrònics. Els ordinadors personals, que tenen el maquinari d’ordinador familiar per a la majoria de gent, formen només una petita minoria d’ordinadors (un 0,2% de tots els ordinadors fabricats el 2003).

SOFTWARE O PROGRAMARI

El programari (software, en anglès) és un terme general emprat per descriure el conjunt dels programes informàtics, procediments i documentació que fan alguna tasca en un ordinador. El terme inclou aplicacions com els processadors de text, programari de sistema com el sistema operatiu, que fa d’interfície entre el maquinari i les aplicacions, i finalment el middleware, que controla i coordina sistemes distribuïts.

WINDOWS

Windows (“finestres”, en anglès), és el nom d’un sistema operatiu desenvolupat per Microsoft des de mitjans dels anys 80, pensat per a ordinadors personals.

Inicialment, Windows era un entorn gràfic d’usuari que s’executava a sobre del sistema operatiu DOS. Paral·lelament, creà una versió professional per servidors que no necessitava DOS (Windows NT). A partir de Windows 95, la versió personal ja era un sistema operatiu complet i no necessitava DOS, que de fet estava incorporat dins de Windows. Aquesta estructura seguí fent-se servir fins a l’aparició del Windows XP. Que basat en el nucli del Windows 2000 ofereix la versió personal i la professional.

Actualment, Windows és el sistema operatiu més utilitzat en ordinadors personals, en entorns corporatius i també té un sector important del mercat de servidors on el gran dominador són els sistemes Unix. Tot i que en el sector de l’edició gràfica, l’entorn majoritari és el MacOS, i actualment hi ha un percentatge creixent d’usuaris que migren cap a GNU/Linux.

MICROSOFT OFFICE (Word+Excel+PowerPoint+…)

Microsoft Office (MSO) és el paquet ofimàtic de l’empresa Microsoft. Funciona pels sistemes operatius Microsoft Windows i Apple Mac OS. Es tracta de programari no lliure, però tot i així és la suite ofimàtica més emprada a l’actualitat.

Està compost pels següents programes:

Totes les definicions ampliades, per no allargar més l’article,  les podreu trobar en el següent document que us penjo a continuació.

Definicions ampliades d’informàtica

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notifica
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

Información Bitacoras.com…

Valora en Bitacoras.com: A continuació s’especifiquen diferents definicions bàsiques en el món de la informàtica (material extremadament útil per a assolir les primeres nocions sobre conceptes informàtics). ORDINADOR Un ordinador o computadora és un …..

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Ir arriba
0 Compartir
Compartir
Twittear
WhatsApp
Email